Bølgerne er gået højt i Frederikssund. Så højt, at de af og til er skvulpet over den nye og endnu ikke åbnede bro, Kronprinsesse Marys Bro, over Roskilde Fjord.
De stridende parter er staten mod en stor borgergruppe. Og stridens æble er brugerbetaling over broen.
I lang tid har borgergruppen "Nej tak til brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro" med omkring 8.000 medlemmer, kæmpet for, at de ikke skulle betale for at krydse den nye bro, som binder Frederikssund Kommune sammen, men det har indtil nu været nederlag på nederlag for borgerne: Inden længe åbner broen, og man skal fortsat betale for at krydse den.
Det her beviser jo, at der gælder samme regler for dem som for os, og det er positivt
Nu har borgerne dog vundet en lille side-sejr over Vejdirektoratet og altså i sidste ende staten.
Vejdirektoratet har i forbindelse med den snarlige broåbning nemlig opsat kampagneskilte for Fjordpay.dk, som er den tjeneste, man skal bruge, når man skal krydse Kronprinsesse Marys Bro.
Repræsentanter fra borgergruppen mener, det er i strid med Naturbeskyttelsesloven, og i weekenden anmeldte Kenneth Jensen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Frederikssund Kommune, Vejdirektoratet til politiet for ulovlig opsætning af skilte.
Nu erkender Vejdirektoratet, at de har begået en fejl og lover at pille skiltene ned.
Det er en nyhed, som Kenneth Jensen, glæder sig over:
- Jamen, det beviser jo, at loven gælder for os alle, og at Vejdirektoratet skal spille efter samme regler som os andre, siger han til TV 2 Lorry.
Loven skal gælde for alle
Det hele startede med, at Vejdirektoratet klagede over, at borgergruppen i januar 2018 havde ophængt bannere i protest mod afgiften på den nye bro.
Borgerne var oprørte over udsigten til at skulle betale afgift for at køre på en bro i egen kommune. Bannerne hang omtrent der, hvor Vejdirektoratets skilte nu står til at blive fjernet.
Man har altså sat ulven til at vogte gæs.
- Vejdirektoratet var efter os, da vi havde opsat bannere, og loven skal gælde alle. Normalt er de selv myndighed på området, men da det er Vejdirektoratet, der har opsat skiltene, så giver det ikke meget mening at klage til dem. Derfor politianmeldte jeg dem, siger Kenneth Jensen til TV 2 Lorry.
Borgergruppen måtte pille deres bannere ned med henvisning til Naturbeskyttelsesloven.
Naturbeskyttelseslovens § 21 siger, at det forbudt at opsætte plakater, skilte og andet reklamerende skiltning i åbent landskab.
Dobbeltrolle hos Vejdirektoratet
For Kenneth Jensen og de andre borgere som kæmper for en betalingsfri bro, handler det om mere end skilte, det handler om retfærdighed.
For ifølge Kenneth jensen og borgergruppen er Vejdirektoratets eneste opgave at sikre neutral fremkommelighed i Danmark på gode og sikre veje.
Men i sagen om den nye bro, er vejdirektoratet, ifølge Kenneth Jensen, blevet pålagt gøre den nye brugerbetalte bro mere attraktiv end den gamle.
Eksempelvis ved at sætte kampagneskilte op, som opfordrer til at tilmelde sig en betalingsaftale i forbindelse med åbningen af den nye bro.
- Den her anmeldelse sender et signal om, at vi holder øje med, hvordan det vidtrækkende mandat Vejdirektoratet har fået, bliver forvaltet af dem - og forhåbentlig har vi fået sat lidt fokus på den uheldige dobbeltrolle, politikerne har givet Vejdirektoratet i denne sag, siger Kenneth Jensen til TV 2 Lorry.
- Man har altså sat ulven til at vogte gæs, men det her beviser jo, at der gælder samme regler for dem som for os, og det er positivt, siger han afslutningsvist.
Beklager og erkender fejl
Hos Vejdirektoratet og Fjordforbindelsen Frederikssund, bekræfter man, at man har opsat kampagneskiltene, og erkender samtidig, at der er begået en fejl, da skiltene blev sat op.
Vi er blevet opmærksomme på at at der er begået en fejl, og vi skal selvfølgelig overholde loven som alle andre
Dog kan Henrik Vincentsen, projektchef hos Vejdirektoratet og Fjordbindelsen Frederikssund, ikke genkende billedet af, at man skulle have en dobbeltrolle i sagen.
- Vi har gerne ville informere folk og give dem en trafikinformation. Andet er der ikke i det,, fortæller Henrik Vincentsen, projektchef hos Vejdirektoratet og Fjordforbindelsen Frederikssund.
Samtidig erkender Vejdirektoratet, at de har begået en fejl, da skiltene blev sat op, og derfor bliver de fjernet en af de kommende dage.
- Nu er vi klar over, at der er begået en fejl, og vi skal selvfølgelig overholde loven som alle andre, siger Henrik Vincentsen til TV 2 Lorry.